keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Puolivuotias

Meidän nuorempi poika sai nimekseen Leon Gabriel. 
Leonin syntymän jälkeen kutsuimme häntä pidemmän ajan "pojaksi" tai "vauvaksi", aivan samalla tavalla kuin Noelin kohdalla.
Parin ensimmäisen kuukauden ajan pallottelimme mielessämme erilaisia nimiä. Päätös nimestä osoittautuikin yllättävän haasteelliseksi, vaikka vaihtoehtoja oli muutamia. En halunnut lyödä lukkoon etunimeä, ennen kuin toinen nimi löytyy.
 Lopulta Leonin etunimi vahvistui sillä, kun tajusimme että esikoisen nimi "Noel" on toisinpäin Leon. Se on minusta hauska yhdistävä tekijä veljeksillä.

Ensimmäisen kuukauden ajan Noel ihasteli vauvaa suurimmaksi osaksi vaan vierestä. Hän pääsi tutustumaan Leoniin meidän opastamana. Melko nopeasti hän halusikin jo silittää tai saada pikkuveljen syliinsä.
Ennen Leonin syntymää otimme selvää millaisiin muutoksiin kannattaa varautua kun uusi tulokas saapuu perheeseen. Paljon on matkan varrella tullut hyviä oppeja mutta yksi asia minkä koimme äärimmäisen tärkeäksi, on isomman sisaruksen mukaan ottaminen vauvan eri hoitotilanteisiin. Tämä on osaltaan auttanut edes jossain määrin Noelin sopeutumista ja vähentänyt mustasukkaisuutta.
Olen kokenut myös tärkeäksi vanhempien jakamattoman huomion jakamisen vanhemmalle sisarukselle. Monesti lapsen riehumisen tai ikävien tekojen takana on huomion hakeminen. Välillä tuntuu siltä kuin he huutaisivat hätähuutoa "hei, olen täällä, huomatkaa minut. Olen vielä sen verran pieni etten osaa ilmaista itseäni oikein. Auttakaa!"
Näissä tilanteissa meillä on auttanut mm. syliin ottaminen, rauhoittaminen, huomion pois vieminen, uuteen leikkiin tukeminen/yhdessä leikkiminen. Jos riehuminen tai lyöminen on kohdistunut pikkuveljeen, koen tärkeäksi sen että me yhdessä lapsen kanssa kohtaamme pikkuveljen, opetamme pyytämään anteeksi sekä tärkeänä, näyttämään mallia miten esimerkiksi pienempää lasta silitetään tai miten hänen kanssa voi leikkiä.
Vanhemmuus ei ole aina helppoa, tämä on 24h/7vrk työtä ilman ruoka- tai kahvitaukoa. Jotta asiat toimivat, se vaatii molemmilta vanhemmilta johdonmukaisuutta, kärsivällisyyttä, lehmän hermoja,  yhteiset rajat ja toisen vanhemman tukemista molemmin puolin.


Leonin kehitystä on ollut ilo seurata kuuden kuukauden ajan. Haasteellisen alun jälkeen olemme löytäneet hyvän rytmin joka helpottaa meidän arkea. Alkuun Leon nukkui suurimman osan öistä meidän välissä, vain ajoittain suostui nukahtamaan omaan sänkyyn.
Kolmen - neljän kuukauden iässä Leonille muodostui unirytmi. Vähitellen siinä samassa sain Leonin nukahtamaan omaan sänkyyn. Aluksi hän suostui nukkumaan päiväunet omassa sängyssä, mutta öisin vielä meidän vieressä. Neljän kuukauden iässä yöunet siirtyi myös omaan sänkyyn ja nyt hän on nukkunut täysin omassa sängyssä.
Leonin syntymästä lähtien meillä on ollut käytössä unipuput, jonka parissa Leon käy unille. Nykyään annan Leonille tutin suuhun ja pupun kasvojen viereen ja hän käy itse nukkumaan. Unipupu on tuttu ja turvallinen ja rauhoittaa lasta. Suosittelen jokaiselle lapselle harsomaisen unilelun hankkimista. Meillä se on toiminut molemmilla lapsilla.

Vauvana Leon on aika perustyytyväinen. Hän hymyilee paljon, ottaa mielellään kontaktia ja jokeltelee kovaan ääneen. Hän kovasti muistuttaa isoveljeään. 
Rintamaidon lisäksi Leon on saanut noin parin viikon ajan kiinteitä. Ensimmäiset maistiaiset aloitin omatekoisella bataattisoseella, sen jälkeen siirryimme porkkanaan ja perunaan.
On ollut ilo seurata miten Leon on edistynyt kiinteiden syömisessä.








Noin pari kuukautta sitten Leon oppi kääntymään selältä mahalleen ja nyt pyöritään lattialla ympyrää. Viime aikoina mahalla ollessaan on alkanut pepun nostaminen ylöspäin ja jalkojen tuominen kohti mahaa. Juuri samalla tavalla Noel teki ennenkuin lähti ryömimään, joten ei pitäisi mennä enää kovinkaan kauaa kun täällä lähdetään eteenpäin.
Pureskeltavat pehmeät lelut ovat olleet kovassa käytössä viime ajat. Vaikka vielä en ole huomannut yhtään hampaan tuloa, niin vahvat merkit niiden puhkeamiseen ovat. Kuolaa valuu jatkuvalla vauhdilla ja tosiaan pehmeät lelut ovat suussa koko ajan. Hyvä asia on ettei Leon ole valitellut hampaiden tuloa, koska ne saattavat valvottaa pikkuista ja tehdä olon epämukavaksi.

Tämän pienen suloisen kaverin kehitystä on vaan niin ilo seurata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti