sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Siskoni Euroopan parlamenttiin

Pikkusiskoni Carolina Nystén on eurovaalien nuorin ehdokas yli puoluerajojen. Kokoomuksen puoluesihteeri otti siskooni yhteyttä noin kolme viikkoa sitten pyytäkseen häntä eurovaaliehdokkaaksi Kokoomuksen listalle. Siskoni on monelle vielä tuntematon, joten haluan jakaa hänen tarinansa teille, jotta pääsette käsiksi kuinka rohkea ja upea eurovaaliehdokas on kyseessä.


Tässä siskoni tarina lyhyesti. Voit tutustua hänen ajatuksiin hieman enemmän.

"Olen juuri niitä tyttöjä, jotka ovat lapsuudesta lähtien unelmoineet äitiydestä ja perheestä. Lapsen saaminen tuntui aina olevan se hienoin asia, josta osasin unelmoida. Ajattelin aina, että sydän tulee ihmeellisellä tavalla kokonaiseksi, kun saa luotua jotain niin hienoa tähän maailmaan. Elämää ja elämän jatkuvuutta. 

Viisi vuotta sitten, 16-vuotiaana, kohtasin elämäni suurimman tragedian. Ihmeellinen kirjainyhdistelmä MRKH muutti elämäni pysyvästi. Syndroomani takia minulta puuttuu kohtu. Kyseessä on harvinainen ilmiö, sillä vastaava syndrooma paljastuu vuosittain vain noin 15 suomalaisnaisella. 

Silloin kun muut teini-ikäiset ystäväni tuskailivat ihastumisistaan, käsittelin lapsettomuuttani. Olin pitkään hiljaa asiasta, koska häpesin itseäni. Koin vahvasti, etten ole normaali tai arvokas. En myöskään kyennyt näkemään itseäni naisena. Identiteettini oli revitty juuria myöten auki ja suurin unelmani viety. 

Kaiken kriisin ja surun keskellä aloin kuitenkin nähdä valoa. Päätin nousta ylös ja olla onnellinen olosuhteista huolimatta. Tajusin, ettei arvoni perustu yhteen puuttuvaan elimeen. Tajusin, että vaikka olen harvinaisen erilainen, olen silti arvokas. Aloin nähdä itseni ainutlaatuisena. Kohtaloni avasi silmäni myös näkemään muiden ihmisten surun ja vastoinkäymiset uudella tavalla. Halusin auttaa, joten hain teologiseen tiedekuntaan opiskelemaan ajatuksena valmistua psykoterapeutiksi. Kuuntelemalla ja tukemalla voisin auttaa ihmisiä, erityisesti naisia. 

Ensimmäisen vuoden opiskelijana hain Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon Kansallisten Ylioppilaiden listalta ja tulin valituksi valtavalla äänivyöryllä. Puolueen valitsin Kokoomukseksi, koska uskon kannustavuuteen, mahdollisuuksiin ja yksilön vapauteen. Opiskelijapolitiikan myötä tajusin, että haluan päästä edistämään laajemmin ihmisten asioita ja oikeuksia. Tähän asti vaikuttaminen lapsen saamisen mahdollisuuksiin oli tuntunut mahdottomalta, kunnes välähti: voin lähteä edistämään sijaissynnytyksen laillistamista Suomessa. Otin härkää sarvista kiinni ja lähetin Helsingin Sanomiin noin pari vuotta sitten mielipidekirjoituksen omalla nimelläni kohduttomuudestani ja toiveestani sijaissynnytyksen sallimisesta.

Politiikkaan lähtemisen aikana olen aktiivisesti puhunut ihmisten välittämisestä ja auttamisesta sekä naisten oikeuksista. Olen myös pyrkinyt kannustamaan ihmisiä yrittämään ja tavoittelemaan omia unelmiaan. Samalla kun olen kannustanut muita yrittämään, olen ottanut isoja askeleita omassa elämässäni. Niistä suurin on ollut antaa kasvot kohduttomuudelle ja sijaissynnytykselle Helsingin Sanomien haastattelussa maaliskuussa 2013. Pidin myös ensimmäisen puheen tilanteestani sijaissynnytysseminaarissa. Puheeni kosketti ja liikutti kuulijoita. 

Moni on varmasti huomannut ensimmäisenä nuoren ikäni ja ehkä myös tämän kysymyksen kautta miettinyt, miten olen valmis europarlamentaarikon haastavaan työhön. Vastaukseni on, kun nuorena käy elämän suurimpia kysymyksiä läpi ja menettää niin paljon, tulee ihmeellisen vahvaksi. Kun kukaan yhteiskunnassa ei ota minusta koppia, pitää itse taistella ja jaksaa silloinkin, kun ei siltä tunnu. Nämä haasteet ovat valmistelleet minua, tehneet minusta vahvan ja päämäärätietoisen. Jatkuva työskentely sijaissynnytyksen sallimisen puolesta on myös tehnyt minusta tehokkaan ja kunnianhimoisen nuoren naisen, joka ei anna periksi."



Käy kurkkaamassa siskoni haastattelu -> http://areena.yle.fi/tv/2247796


6 kommenttia:

  1. Huh olipas vaikuttava postaus. Siskosi on kyllä todella ihailtava ja rohkea, hän ajaa uskomattoman tärkeää asiaa. Toivon todella, että paikka parlamentissa aukeaisi!

    VastaaPoista
  2. Hieno teksi; siskosi on epäilemättä vahva ja urhea nainen! Ja aihe on ehdottomasti sellainen joka vaatisi enemmän näkyvyyttä mediassa, Onnea vaalityöhön ja menestystä hänelle!

    VastaaPoista
  3. Haluaisin mielenkiinnolla kysyä onko hänellä siis kuukautisia ollenkaan?ei varmaankaan?

    VastaaPoista
  4. Haluaisin vielä lisätä edelliseen kommenttiin että kunnioitusta siskoasi kohtaan ! Onnea elämän "matkaan" ..menetin hetki sitten äitini ja toivon että saisin itsekkin olla äiti jonain päivänä ja haluan että muutkin sitä toivovat voivat olla äitejä (en tiedä miten pukea sanoiksi) hyvää äitien päiväää!!

    VastaaPoista
  5. Todella koskettava teksti. Toivon siskollesi menestystä ja kaikkea hyvää!!!

    VastaaPoista
  6. Sydäntä ja järkeä! Tällaisia päättäjiä tarvitaan! Äänestän häntä. Mikä on hänen äänestysnumero?

    VastaaPoista