perjantai 10. elokuuta 2018

Kolmevuotias

Noel täytti hiljattain kolme vuotta.
Kolmessa vuodessa on ehtinyt tapahtumaan paljon. Nyt kun katson ajassa taaksepäin, huomaan kuinka aika rientää. Parhaiten ajankulua ja vuosien vierimistä tulee seurattua, kun on oma lapsi.
Muistan ajan ennen lapsia kun ei edes tullut miettineeksi kulunutta yhtä vuotta, puhumattakaan kolmen vuoden aikajanaa.

Kolmessa vuodessa Noel on kehittynyt huimasti.
Puheessa Noelilla tulee jo viiden sanan lauseita. Hänelle on muodostunut ihan omia sanontoja mitä hän monesti toistaa. Esimerkiksi kysymykseen "Noel haluatko leipää?" hän voi vastata "vaikka saa", tarkoittaen "joo vaikka".
Noel on perusluonteeltaan hyvin iloinen, huumorintajuinen, vauhdikas ja showmies. Hän iloitsee siitä, kun saa ihmisille hymyn huulille.
Kotona Noel tykkää rakennella LEGO:ista erilaisia rakennuksia. Tämän kesän hitti on ollut jäätelökioskit junaradan varrella. Kun jäätelökioski on saatu valmiiksi, Noel tarjoaa kaikille jäätelöt.
Leikkikavereiden merkitys on kasvanut lähemmäksi kolmen vuoden ikää. Hän hakeutuu herkästi muiden lasten pariin ja on aktiivinen leikkien ehdottelija.

Noelin syntymäpäiviä vietimme tänä vuonna omassa kodissamme kun taas aikaisempina vuosina olemme viettäneet ne jomman kumman vanhempien luona.
Järjestimme pienet juhlat ja halusimme erityisesti panostaa hyviin ja maukkaisiin lämpimiin ruokiin, jota riitti kyllä kaikille ihan mahan täydeltä.
Juhlien teemana toimi Ryhmä hau -aihe, joka näkyi itse tehdyissä tarjoilukipoissa, julisteessa ja värikkäissä ilmapalloissa.

2 kommenttia:

 1. Heippa! Suloinen pieni mies siellä :-) miten teidän perheessänne on näkynyt mustasukkaisuus pikkuveljen tultua? Vai onko mitenkään?? Meillä on tytöt samalla ikäerolla kun teidän pojat, ja nyt kun esikoinen on lähestymässä 3v. ikää ja pikkusisko on muutaman kuukauden ikäinen, tuntuu että mihin se meidän ihana, kiltti, kaikkien kanssa toimeentuleva esikoinen on kadonnut!? ;( kyläilyreissuilla tuntuu etten lähde enää koskaan hänen kanssaan kotoa kun hommat ei millään suju, ruokailu on nykyään taistelua, pikkusiskolle tehdään ilkeästi... uhmaikä ja mustasukkaisuus, huoh. Olisi mukava kuulla miten teillä on tämän suhteen mennyt :) Mukavaa loppukesää teidän perheelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos viestistäsi. Viestisi oli jäänyt piiloon minulta ja nyt vasta näin sen.
   Mustasukkaisuus näkyy mm. sillä että hellät otteet pikkuveljeä kohtaan muuttuvat pienessä hetkessä rajummiksi, puraisulla tai pikkuveljen päälle istumisella. Isoveljen leikkihetkiin pikkuveli ei saa yhtään tulla ja on ajoittain mustasukkainen jos pienempi on erityisesti isän sylissä.
   Ymmärrän täysin huolesi ja olen myös itse sanonut ääneen tuon saman lauseen itselleni ja/tai miehelleni. Etukäteen on mahdoton ennustaa miten päiväreissu kaupungilla tai kylässä tulee sujumaan. Esikoisen ja lasten kanssa tarvitaan erityisesti lehmän hermoja, kolme vuotiaat lapset koettelevat kovasti, he haluavat yhtä aikaa sitä ja tota eivätkä osaa päättää mitä. Sit vielä kun koitat auttaa lasta ja teet päätöksen hänen puolestaan, esiintyy itkuraivokohtaus kun lapsi olisi sittenkin halunnut asian menevän juuri toisinpäin.
   Esikoinen viihtyy hyvin kun hän saa tehdä mielekästä puuhaa, on se sitten jalkapallon pelaamista toisen kanssa, rakentamista leegoilla, maalaaminen/muovailuvaha ja osallisena oleminen (esim. leipominen, ruoan laitto, tiskien tyhjentäminen, varastossa käyminen isän kanssa). Turhautuessa ja väsyessä lapsi yleensä purkaa energiansa juuri niihin kiellettyihin juttuihin. Yleensä niissä hetkissä olemme ottaneet lapsen lähelle joko syliin tai viereen ja kun lapsi on rauhoittunut olemme käyneet asian läpi ja otettu ns. uusi yritys. Reissut kaupungilla lasten kanssa menevät yleensä lasten ehdoilla. Olen kuitenkin kiitollinen siitä että Niko on isänä hyvin jämäkkä, rakastavainen ja hauska. Hän todella on läsnä lasten kanssa ja vahvasti minun tukena. Ei ole koskaan tarvinnut kokea sitä että olisin yksin lasten vahvempi.

   Tsemppiä lapsiarkeen, se ei ole aina helppoa! Onneksi kukaan meistä ei ole täydellinen vanhempi, lapset kasvattamat meitä ja meillä on joka hetki, joka päivä mahdollisuus olla parempi vanhempi. <3

   Poista